Godaste julkolan

kola

kola

I helgen tänker jag börja göra julgodis. Det är nästan mitt allra bästa bakningstips att göra en himla massa julgodis. Enkelt, gott och så får man ännu mer julstämning trots bristen på snö. Här är mitt bästa recept på chokladkola, enkelt och sådär löjligt gott.

Chokladkola

Du behöver:
100 g smör
1,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
4 msk kakao
0.5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
Smörpapper
En avlång form, typ sockerkaksform eller brödform
Hushållstermometer (okej, det går utan hushållstermometer också, men då är det inte löjligt enkelt längre)

Klä in formen med smörpapper, jag lägger bara i det och liksom trycker till. Blanda alla ingredienser utom vaniljpulvret i en kastrull. Koka upp och låt blandningen sjuda tills den blir 123-125 grader, beroende på hur hård du vill ha kolan. Jag kokade min 125 grader och den blev rätt hård. Om man inte använder hushållstermometer får man göra ett kulprov, dvs, ta en klick kolasmet och hälla i den i ett glas med vatten. När smeten går att forma som en kula är den färdig.
Ta av kastrullen, häll i vaniljpulver och slå upp den heta blandningen i formen. Låt svalna och lägg på en skärbräda när kolan är ljummen, skär upp i små bitar och vira in i smörpapper.

Det trixigaste är att få kastrullen ren. Jag brukar slå upp hett vatten ända till kanten och lägga i en maskindiskmedelstablett. Låt det stå några timmar och sedan är det bara att diska ur.

3 Comment

 1. Låter exakt som min plan för den här julen. En himla massa julgodis! Sparar receptet och kommer förmodligen testa det. Låter tipp-topp-gott!

 2. Emma says: Svara

  Gör det, det är verkligen så himla smaskigt och enkelt.
  ha en fin helg!

  1. Emma Fahlstedt says: Svara

   Obs att jag har missat att addera grädde i receptet! 2,5 dl vispgrädde ska det vara. Hoppas du inte hann testa, då ber jag så hemskt mycket om ursäkt i sådanafall. /Emma som insåg detta när maken skulle göra årets variant…

Kommentera