Drömmer mig tillbaka lite till Berlin

IMG_2133

Alde1

För snart två månader sedan drog vi ju till Berlin, Alde och jag. Jag tänkte att jag inte tog så mycket bilder men nu ikväll när jag gick igenom gamla bilder så hittade jag en hel del. Vi var där i två nätter och hade det urmysigt. Promenerade massor, mer än jag trodde att min snart-sexåring skulle fixa, fikade och turistade. Bland annat besökte vi Förintelsemonumentet där jag hann ta den där bilden ovan innan en ilsken vakt kom och körde ner Alde och andra barn som satt på monumenten. En fantastisk plats, hur som helst, även om det var himla synd att vi missade själva muren när vi ändå klev av tunnelbanan vid Potzdamer Platz för att ta oss upp längs Tiergarten.

IMG_2085

Det enda vi egentligen hade bestämt oss för att göra var att ta oss till Prenzlauer Berg och museet MachMIT som jag läst om på nätet. Jag hade aldrig varit i Prenzlauer Berg innan och blev störtförälskad, helt fantastisk stadsdel. Alde var nog inte lika begeistrad eftersom vi blev guidade till fel tunnelbanestation från hotellet. Hur som helst så kom vi fram efter en vad som kändes som en evighetspromenad för henne och en fantastisk stadsvandring för mig

museum

I en gammal kyrka ligger det, ett rätt litet museum med utställning på bottenvåningen och en gigantisk pysselhall uppe vid läktaren. Där fanns även en slags klättervägg där man kunde, på ett helt säkert sätt, klättra upp längs taket och runt. Fantastiskt fint. Dessutom fanns det personal, överallt, och de var superengagerade. När Alde skulle pyssla stod det två pedagoger tillsammans med henne och guidade henne på hjälplig engelska. Lägg därtill billigt käk, all mat är billig i Berlin, och besöket var så himla värt den lite krångliga vägen dit. Ska du resa till Berlin med barn är MachMIT ett måste.

pyssel

Vi drog också till Hackerscher Markt och hittade en affär som sålde pyssel av det mer barnvänliga slaget. Priserna var dock inte särskilt barnvänliga, 4 euro för en liten insekt i plast. Men titta är gratis och mamman hade spenderbyxorna på så två djur blev det. Beslutsångesten kring det, jag lovar, vi hade kunnat vara kvar än. För hur ska man egentligen kunna välja när det finns en hel affär med en massa smådjur som alla skulle passa på ett halsband?

kaffe

Döm om min förvåning när jag i Östberlin drack den godaste cappuccinon jag någonsin druckit. På ett fik mitt emot Cos som inte alls såg ut att vara särskilt mycket för världen. Fullt av getingar var där också, precis som överallt i hela staden. Huvvaligen!
Men hur som helst, kaffet var svingott och maten var som sagt billig och det fanns gratis wi-fi och allt. Minns inte vad stället hette men åk till Hackerscher Markt, gå till Cos och så där, mittemot, där ligger det.

IMG_2133

Och de där husfasaderna som gör att jag blir alldeles sjuk av längtan. Jag satt där, på en bänk bredvid lekparken när Alde röjde runt och sprang bort springet i benen. Som alltid så börjar tankarna gå och jag ser mig själv i en lägenhet i något av de där husen. För husen i Berlin är så vackra att det är omöjligt att inte drömma om att leva något slags boho-chict liv i ett rött tegelhus.Sedan besökte vi den här butiken och jag blev måhända lite väl fartgalen men tja, tidningar blev det om vi säger så. Sedan till flygplatsen, en fantastisk flygtur med en pilot som verkligen förstod det där med service och som inlevelsefullt berättade om varenda stad vi passerade. En underbar resa och vi ska åka tillbaka. Redan i vår, men då med hela högen. Det blir fint det.

 

Kommentera